Selecteer een pagina

kinderen t/m 12 jaar

(basisschool groep 3/5/6 t/m brugklas)

Instroomklas

kinderen 6 t/m 10 jaar
zaterdag 13:00-14:00 uur
start: september 2019, instromen t/m april 2020

begeleiding:
Davita Sinke 
Maud (lesassistent)

De instroomklas doet een mix van alles wat het Winkeltheater biedt: zingen, dansen, toneelspelen, improviseren, musical en decormaken. Door het jaar heen zijn er drie open lessen of presentaties. Daarnaast speel je een kleine ensemble-rol in een van onze grotere producties, zodat je ook ervaart hoe het is om voor een grote zaal mensen te staan. Vaste prik is het improvisatieblok waarbij de instroomklas een les verzorgt voor de improvisatieklas. De les die we met elkaar hebben bedacht, krijg je ook op papier mee naar huis, zodat je de les hem ook thuis of op school nog een keer kunt geven. 

Bij de instroomklas kun je je van september t/m april instromen. In overleg met de docent bepaal je of je je voor een blok of t/m het eind van het seizoen inschrijft. De instroomklas is meerdere seizoenen achter elkaar te volgen. Vanaf groep 6 van de basisschool is het mogelijk om door de stromen naar een (of meerdere) specialasieklas(sen): dans, zang, improvisatie of decor&knutselclub, eventueel in combinatie met de productieklas. 

Begeleiding
Aan het begin van het jaar starten we met een kleine klas die wordt begeleid door een docent en een lesassistent. Om je gelijk ook de sfeer van het Winkeltheater te laten ervaren, nodigen we ook altijd een paar ervaren leerlingen uit die het leuk vinden om, naast hun specialisatieklas, ook met de instroomklas mee te helpen & spelen. 

 

Cursuskosten
Zie homepage.

Beeldend Atelier 3

woensdag 15:45 – 17:45 uur

begeleiding:
Davita Sinke (toneel/vormgeving)

Elke woensdag kun je meedoen met de knutselclub waarin je steeds met andere technieken en thema’s bezig bent. Het afgelopen jaar hebben we o.a. een knikkerbaan ontworpen, gekookt in de keuken van Koek&Ei, knuffels gemaakt, fake-taarten gemaakt voor de voorstelling Alice in Wonderland en een kerstwinkeltje geopend.

Het jaar is ingedeeld in verschillende blokken met elk een eigen thema. We werken toe naar onder andere decors voor de voorstelling ‘The Wizard of Oz’. De lessen vallen samen met de leerlingen 12+, waar je soms ook mee samenwerkt zodat je de kunst van lastige ambachten af kunt kijken!

De lessen duren twee uur. Halverwege is er een pauze met fruit. 

kosten:
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht.

Productie 3

zaterdag 15:30-16:45 uur

begeleiding:
Esther Veefkind (docent/regie)
Marèl Bartlink (dance accociate)
Kamiel van der Laan en/of Davita Sinke (zang)

Productie 3 is een klas voor kinderen die intensief met theater bezig willen zijn. Je traint twee of drie keer per week: je zang- en/of dansspecialisatieklas door de week en elke zaterdag werk je met Esther aan je tekstrol. Dit jaar spelen we:

The Wizard of Oz
Het bekende verhaal naar de gelijknamige film wordt voor productie 3 gaat over Dorothy die samen met de Leeuw, de Vogelverschrikker en de Tinnen Soldaat naar het Magisch Mirakel van Oz om te zorgen dat het land wordt bevrijd van de Pestheks uit het Westen… Deze versie, speciaal ontwikkeld voor jonge acteurs gaat, in maart 2020 in première. Omdat het tevens de Nederlandse  Première is, wordt er een nieuwe vertaling gemaakt door Kamiel van der Laan.

Acteren in een musical
Musical is een genre dat het publiek vermaakt met zang, dans, toneel en theatrale effecten als rook, licht en illusie. Acteurs zijn heel precies en doen binnen het stuk alsof ze het verhaal voor het eerst beleven, terwijl er maanden is geoefend. Daarom werken we aan technisch spel: Hoe hou je de emotie zo echt en spontaan mogelijk en hoe laat je het lijken alsof je danspasjes heel makkelijk zijn? 

Je wordt geregisseerd; vind je het leuker om je eigen ideeën op het toneel te spelen? Kies dan voor de improvisatieklas. 

kosten
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht.

Achter de regenboog
Ergens, achter de regenboog zoek ik
Naar het land uit mijn dromen,
Zon straalt op mijn gezicht

O, de lucht bij de regenboog zo blauw
Ik droom weg
Naar de kleurenwereld waar ik van hou 

Ergens achter de regenboog vlieg ik
Maar plots donkere wolken
Wereld weer in zwart-wit

Voor even vloog ik door de lucht
Mijn droom vervlogen
Waarom moest ik terug?

Theaterkoor 3

vrijdag 16:00-16:50 uur

begeleiding:
Kamiel van der Laan (zang)
Davita Sinke (repetitor)

In theaterkoor 3 wordt er naast techniek gewerkt aan focus, samenzang, meerstemmigheid, solozang & liedinterpretatie. Deze klas is een specialisatie voor de productieleerlingen, maar ook als losse klas te volgen. 

Van september t/m maart ligt de focus op de nummers uit de musical ‘The Wizard of Oz’, dat in november en december door een korte  Kerstpresentatie wordt onderbroken. Vanaf april werken we met theaterkoor 3 toe naar een presentatie waarin iedereen zijn eigen solo of duet mag zingen. 

De kerstpresentatie wordt samen met theaterkoor 4 voorbreid; de andere lessen zijn in de eigen groep. 

kosten:
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht.

Dans 3

maandag 17:10-18:00

begeleiding:
Marèl Bartling (choreografie)
Kamiel van der Laan (docent en co-choreografie)

Voor het derde seizoen werken Marèl en Kamiel samen voor de choreografieën van dans 3. In de lessen werken we naast techniek, aan conditie, acteren en zingend dansen. 

De leerlingen van productie 3 vormen het dansensemble van de productie ‘The Wizard of Oz’. Deze klas is een specialisatieklas voor  productieleerlingen, maar ook als losse klas te volgen. 

kosten
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht.

Improvisatie 3

zaterdag: 14:15 – 15:15 uur

begeleiding:
Davita Sinke (docent)
Jeske Broek (lesassistent)

Improviseren is ter plekke bedenken wat je gaat doen. Aan het begin van de scene spreken we enkele aanknopingspunten af, de rest bedenk je zelf terwijl je op het podium staat. Voor de aanknopingspunten maken we telkens gebruik van een andere inspiratiebron. Denk bijvoorbeeld aan voorbijgangers die langs het Winkeltheater lopen, muziek, films en voorwerpen (rekwisieten).

Improviseren kun je leren!
Heb je nog geen ervaring, is dat geen probleem. Onze klassen hebben een brede leeftijdsgroep, waardoor kinderen elkaar op weg kunnen helpen. In de nabespreking zoeken we naar de interessante momenten voor het publiek en worden tips worden met elkaar uitgewisseld. Denk bij improvisatie aan:

slapstick, improvisatie op muziek, stilspel, groepsimprovisatie, veel/weinig aandacht trekken, dezelfde scene op honderd verschillende manieren, etc.

Sociale ontwikkeling
De improvisatieklas focust naast spelontwikkeling ook op het ontwikkelen van sociale identiteit (wie ben ik ten opzichte van de anderen?) en leren inzien en aanvaarden van eigen verantwoordelijkheid in het maken van keuzes en beslissingen. Hiervoor maken we gebruik geweldloze communicatie, sociocratie en Jenaplan.

kosten:
27,50 per maand | 10 termijnen, tevens betaling in 1 termijn modelijk.
Volg je meerdere lessen, bekijk dan het kostenoverzicht.

Extra: Voorjaarskamp

Van donderdag 27 februari t/m zondag 1 maart 2020 gaan we weer op kamp! Omdat het Winkeltheater (in 2010 opgericht als JTS Driebergen) in 2020 tien jaar bestaat, spelen we een doldwaze parodiemusical waarbij personages uit onze eigen producties van de afgelopen jaren samen in een avontuur belanden. Naast activiteiten als zingen, dansen en repeteren, gaan we natuurlijk ook echte kampdingen doen, als kampvuur en bosspel.

Het voorjaarskamp bij Three Hills ook echt een paar dagen vakantie. Kinderen komen voldaan en uitgerust terug. Er zijn zowel ’s ochtends als ’s avonds optionele activiteiten, overdag hebben we  We werken voor de verschillende leeftijden met flexibele bed- en ontbijttijden, zodat kinderen zoveel mogelijk hun eigen ritme kunnen volgen. Meestal valt de finale van ‘Wie is de Mol?’ samen met kamp, leerlingen die dat leuk vinden, kunnen die live op de beamer kijken.

Meer informatie vind je in de Kampbrief 2019.

kosten:
€220,- vroegboekprijs t/m 1 augustus 2018 leerlingen Three Hills
€250,- (oud)leerlingen Three Hills
€270,- niet-leerlingen Three Hills

jongeren 11+

(basisschool groep 8 t/m middelbare school)

Dansproductie 4

hele jaar:
dinsdag 17:00-18:00 uur

extra repetities Kerstproductie van sept.-dec.:
vrijdag 19:00-20:30 uur
zaterdag 17:00-18:30 uur

begeleiding:
Kamiel van der Laan (docent & choreografie)
Davita Sinke (dramaturgie voorstelling)

Voor het eerst komt het Winkeltheater met een dansproductie, zonder tekst en zang. Je script bestaat vooral uit samenvattingen en lege pagina’s, zodat je aantekeningen kunt maken van jouw partij de choreografie. 

De notenkraker
Een besneeuwd berkenbos vormt het decor voor onze nieuwe kerstproductie, in de stijl van Mathew Bourne. Acht dansers spelen samen, als ensemble, de hoofdrol. Je danst/speelt diverse rollen: van scout tot eikel, van hipster tot sneeuwbal.

Bourne
Bourne is een post-moderne dansstijl die dicht tegen musical aanligt. Als performer ben je zowel danser als acteur en dans je een mix van verschillende stijlen in één voorstelling. De voorstelling is bedoeld om een breed publiek te vermaken, waarbij humor, grote ensemble nummers en extravagante kostuums/decors als stijlmiddelen in worden gezet. De Bourne-stijl maakt gebruik van de muziek uit klassieke balletten en vertelt deze verhalen opnieuw, waarbij de muziek ook vaak ironisch wordt gebruikt. 

Swing
Iedere danser zal, afhankelijk van zijn/haar ervaring naast zijn eigen basisplaats ook twee tot zeven andere partijen instuderen. Voor de veiligheid zijn alle dansers bij elke show aanwezig, zodat als er één speler last krijgt van een blessure, nog tijdens de show kan worden ingesprongen door een ander. Sommige dansers zijn ook understudy voor een of meerdere solisten rollen. De solisten repeteren eenmaal per week en spelen een één 

Into the Woods
De tweede helft van het jaar bereiden we ons voor op de voorstelling ‘Into the Woods’, waar je het dansend hard van de show vormt. Als je daar ook als zingend solist mee wil doen, doe dan ook mee bij Koor 4 en vanaf januari bij productie 4 op zaterdag.

kosten:
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht. Let op: Vanwege de vele lessen in sept-dec, telt dansproductie 4 als je 1e en 2e les. 

Theaterkoor 4

vrijdag 17:00-18:00 uur

begeleiding:
Kamiel van der Laan (zang)
Annelies Raue (stemhulp vrouwen)
Ron Spruijt (stemhulp mannen)
Davita Sinke (beweging)

In september bereiden duiken we in de musical ‘Into the Woods’ van Stephen Sondheim. In november/december is er een kerstproject, waarna we ons vanaf januari verder focussen op Into the Woods. 

Naast techniek gewerkt aan focus, samenzang, meerstemmigheid, solozang & liedinterpretatie. Deze klas is een specialisatie voor de productieleerlingen van Into the Woods, maar ook als losse klas te volgen. 

Het kerstproject is samen met de leerlingen van theaterkoor 3. De rest van het jaar wordt alleen in het eigen koor gezongen. 

kosten:
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht.

Beeldend Atelier 4

klas 1: woensdag 13:30 – 15:30 uur
klas 2: woensdag 15:45 – 17:45 uur
het jaar loopt t/m mei 2019

begeleiding:
Davita Sinke (toneel/vormgeving)
Jim Ligthart (creatieve ondersteuning)
Kamiel van der Laan (koken en bakken)

Elke woensdag kun je meedoen met de knutselclub waarin je steeds met andere technieken en thema’s bezig bent. Het afgelopen jaar hebben we o.a. een knikkerbaan ontworpen, gekookt in de keuken van Koek&Ei, knuffels gemaakt, fake-taarten gemaakt voor de voorstelling Alice in Wonderland en een kerstwinkeltje geopend.

Het jaar is ingedeeld in verschillende blokken met elk een eigen thema. We werken toe naar onder andere decors voor de voorstelling ‘The Wizard of Oz’. De lessen vallen samen met de leerlingen 12+, waar je soms ook mee samenwerkt zodat je de kunst van lastige ambachten af kunt kijken!

De lessen duren twee uur. Halverwege is er een pauze met fruit. 

kosten:
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht.

Productie 4: Into the Woods

zaterdag 17:00 – 18:30
januari t/m mei 2019

begeleiding:
Kamiel van der Laan (regie)

Voor leden van theaterkoor 4 bestaat er de mogelijkheid om ook als solist mee te doen aan ‘Into the Woods’. Hiervoor kun je je tijdens je evaluatie of kennismakingsgesprek voor aanmelden. Voor sommige solo-rollen zijn audities noodzakelijk. 

kosten:
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht.

Productie 4: De Notenkraker

klas 4V: Vrijdag 19:15-20:45
klas 4Z: Zaterdag 17:00-18:30

september t/m december

begeleiding:
Kamiel van der Laan (regie)

Na twee succesvolle kerstshows (‘De kinderen van het spoor’ en ‘Alice in Wonderland’) brengen we komend seizoen met onze eerste dansproductie: De Notenkraker. Het is mogelijk om als ensemble of solist mee te doen. Het ensemble repeteert drie keer per week, de solisten een keer per week. Ervaring met dans is voor solistenrollen niet noodzakelijk. De Bourne-stijl werkt met verschillende niveaus binnen een productie; er zijn ook rollen die meer bewegend acteren of slapstick-achtig zijn.

kosten:
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht.

Verdiepingsklas

zaterdag 19:00-20:30

begeleiding:
Anno, Kamiel, Davita, Esther & Jan

blok 1: acteren – improvisatie
blok 2: het nieuwe feest
blok 3: acteren – dialoog
blok 4: backstage bij de dansproductie
blok 5: monoloogschrijven 
blok 6: tekst & beeld
blok 7: grimeren
blok 8: lezen, kijken, spelen

Zoek je een breed programma met korte, diepgaande lessen van verschillende docenten? Dan is de verdiepingsklas zeker een goede voor jou. De verdiepingsklas is te volgen als losse cursus of als toevoeging op een specialisatie. Je kunt instromen in september (blok 1) of in blok 5 (januari).

Theater na de Dam (4 mei)
Blok 5 & 6 staan in het teken van onze nieuwe 4-mei-productie dat als thema de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. We duiken in de geschiedenis van het koloniale verleden en bezoeken op 4 januari de voorstelling “De Tolk van Java” als startpunt. Daarna gaan we in het blok monoloogschrijven verhalen uitwerken tot gedichten en monologen, waarna je in blok 6 je monoloog repeteert, terwijl de rest, steeds met een andere beeldende opdracht, zich laat inspireren door jouw monoloog. De beeldende werken worden tijdens de voorstelling op 4 mei geprojecteerd om de monologen te ondersteunen. 

kosten:
Afhankelijk van het aantal lessen per week, zie het kostenoverzicht. Ivm hoge kosten geldt er voor de verdiepingsklas als derde of vierde klas  een toeslag van 30 euro. 

Pilot: Pelgrims op het Spoor! 21 t/m 23 juli 2019

Wiejongeren 11-18 jaar (kerkelijk en niet-kerkelijk)
Wanneer:  zondag 21 juli, 9:00 uur t/m dinsdag 23 juli 19:00 uur
Kosten: 75 euro voor leerlingen van het Winkeltheater, (145 euro voor andere deelnemers)

Reis op ‘Wie is de Mol’ achtige wijze door heel Nederland reist naar culturele geheimen uit het verleden. Van Beeldenstorm tot  lasergamen, van korte film maken tot stoomtrein en van museum tot zwembad. ‘s Avonds, na het eten, is ‘de test’ met 20 stellingen en vragen over geloof en overnachten we midden in een kerk. BEKIJK DE TRAILER

Voor de pilot zijn we opzoek naar jongeren met en zonder christelijke achtergrond.
Voor veel jongeren in kerken wordt geloof opgelegd. In het Winkeltheater merken we vaak juist heel vrije gesprekken over ‘toeval’, er voor de ander zijn, zesde zintuigen, geloof, etc. 

Kerk en maatschappij
Met de ontmoeting tussen tussen kerk en maatschappij willen we jongeren vanuit kerkelijke achtergrond de kans geven om zonder oplegging van ouders of de eigen kerk, uit te zoeken wat ze wel/niet willen geloven. Voor beide groepen is het tevens een kans om te ontdekken hoe 2000 jaar christendom invloed heeft gehad op Nederland. 

De reis wordt begeleid door Kamiel en Davita. Falko gaat mee als stagiair. Verder worden we in heel Nederland ondersteund door diverse vrijwilligers en predikanten ter plaatse.  

De pilot wordt vanaf 2020 door Nederland verspreid. Daarom word deze eerste reis grotendeels bekostigd door diverse fondsen, waaronder Fonds Kerk en Wereld en Vitaliseringsfonds PG Driebergen. 

Extra: Voorjaarskamp

Van donderdag 28 februari t/m zondag 3 maart 2019 gaan we weer op kamp! Dit keer spelen we een Three Hills’ klassieker: ‘De nacht van groep acht’. Verdeeld over vijf ensembles spelen we met elkaar de hele musical. Naast activiteiten als zingen, dansen en repeteren, gaan we natuurlijk ook echte kampdingen doen, als kampvuur en bosspel.

Het voorjaarskamp bij Three Hills ook echt een paar dagen vakantie. Kinderen komen voldaan en uitgerust terug. Er zijn zowel ’s ochtends als ’s avonds optionele activiteiten, overdag hebben we  We werken voor de verschillende leeftijden met flexibele bed- en ontbijttijden, zodat kinderen zoveel mogelijk hun eigen ritme kunnen volgen. Meestal valt de finale van ‘Wie is de Mol?’ samen met kamp, leerlingen die dat leuk vinden, kunnen die live op de beamer kijken.

Meer informatie vind je in de Kampbrief 2019.

kosten:
€200,- vroegboekprijs t/m 1 augustus 2018 leerlingen Three Hills uit klassen 4/5
€250,- (oud)leerlingen Three Hills
€275,- niet-leerlingen Three Hills

Extra: Herfstvakantie kostuumdagkamp

Kom in de herfstvakantie, van vrijdagavond 18 t/m maandagmiddag 21 oktober, toveren we het Winkeltheater om tot ‘naaiatelier Mirakel & Smaragd’. Je slaapt (de meeste nachten) thuis, overdag maak je kostuums voor de musical ‘The Wizard of Oz’. Na een scriptlezing ga je aan de slag met een schetsen een moodboards voor kostuums. Vervolgens gaan we  op verschillende manieren aan de slag. Op de lapjesmarkt in Utrecht mag je je eigen stoffen inkopen. Je leert werken met een naaimachine en lockmachine. Het dagkamp is volledig verzorgd qua maaltijden en tussendoortjes. Op zondag mag je blijven slapen.

Vrijdag 17:00-20:30 (script lezing, schetsen, moodboards)
Zaterdag 7:45-20:30 (lapjesmarkt, ontwerpen, eerste kostuum maken)
Zondag 9:00-21:00 (als je wil blijven slapen in het Winkeltheater, neem je slaapzak mee!)
Maandag 8:00-18:00 uur (om 16:00 uur fotoshoot met de acteurs in kostuum)

kosten:
€125,-  incl. maaltijden en reiskosten

studenten en volwassenen

Productie 5: Ties and Strings

maandag, 19:30 – 21:00 uur
t/m half februari

begeleiding:
Jan Diederen

Voor de muzikale, absurdistische voorstelling Ties and Strings gaan deelnemers opzoek naar het evenwicht tussen vrijheid en verbinding. Je kunt meedoen als muzikant en/of acteur. Als acteur zit je vast aan meterslang elastiek en ga je op de vloer opzoek naar diepgang en esthetiek. Binnen het absurdistische genre ga je werken aan mime, clownerie en lichaamsbewustzijn. Als muzikant volg je de acteurs in hun bewegingen en geeft de voorstelling kleur of juist tegenkleur.

Ties and Strings is een productie met resident director Jan Diederen. Jan was tot zijn pensioen in Ierland werkzaam bij o.a. Dwotcha Puppets (regisseur/choreograaf) en Cork Circus (artiest). Hij produceerde het openluchtspektakel voor het 150 jarig bestaan van Cork Opera House. Verder ontwikkelde Jan acts voor o.a. Vodafone, FaceBook, Apple & Tour de France. 

kosten:
225,- september 2019 t/m februari 2020. 

Improvisatie

zes keer op vrijdagochtend
van 9:00-11:00 uur, incl. pauze.
start: medio september

begeleiding:
Jan Diederen

Jan maakt al decennia lang theater in Nederland en Ierland. Komend seizoen is hij op vrijdagochtend in het Winkeltheater te vinden om met volwassenen de wereld van improvisatie te ontdekken. 

kosten:
€54,- voor 5 ochtenden